Puterea de a fi copil

Sunt o multime de lucruri pe care le putem invata de la copii. Dar poate cel mai interesant este simplitatea cu care privesc ei totul

Nimic nu este complicat si nimic nu pare sa iti stea in cale cand esti mic. Un simplu prosop inodat sub barbie te transforma in super erou, cu un simplu bat te poti lupta cu hoarde intregi de invadatori, iar cu un cearceaf si cateva fete de perna poti transforma o camera banala intr-un fort bine protejat.

Imaginatia este filozofia copilariei si pe masura ce devenim adulti, tindem sa uitam acest lucru, rutina si automatismele preiau controlul si chiar si visele pe care le avem sunt extrem de controlate.

Uitam sa fim spontani, ne este frica sa exploram noi teritorii si renuntam pur si simplu la a pune intrebari. Parerea celor din jur de multe ori primeaza fata de a noastra si de cele mai multe ori nu spunem ceea ce gandim cu adevarat.

Intr-o lume in care este adevarat ca nu ne permitem sa renuntam nici macar un centimetru, ar fi de un real ajutor ca din cand in cand sa ne dam un pas inapoi si sa privim lucrurile ceva mai simplu. Sa privim in jurul nostru, sa ascultam nu doar sa auzim, sa ne jucam, sa ne lasam timp ca bagajul de idei preconcepute pe care le avem sa nu se prabuseasca peste noi imediat ce intalnim o situatie noua, o persoana noua, un proiect nou.

Pentru ca cel mai mare dusman al creativitatii este teama de esecsi teama de ridicol, care ne devoreaza inainte ca macar sa fi facut primul pas spre ceva nou.

Un alt lucru pe care il putem invata de la copii este faptul ca nu renunta niciodatasi negociaza orice. Daca intri intr-un magazin cu un copil care descopera ca isi doreste ceva de acolo, nu va renunta pana cand va primi acel lucru sau macar promisiunea ferma ca il va primi la urmatoarea vizita, si obtin acordurile intr-un mod elegant, decent, frumos – cu argumente (la care un adult nu s-ar fi gandit vreodata!). Daca nu idintifici o solutie, intreaba un copil – si o sa vezi ca iti va raspunde – si o va face serios, implicat, argumentat si creativ. Paradoxul este ca uneori radem de ei si de solutiile lor, fara macar a ne gandi o secunda si fara a le transpune situatiei noastre. Si mai facem o greseala: credem ca totul ni se cuvine si vrem totul de-a gata.

Este un model de business cat se poate de real si de pragmatic acela de a gandi ca un copil. Giganti precum Google sau 3M si-au gandit sediile de birouri precum cele ale unor gradinite, cu spatii de relaxare/joaca pentru ca studiile au demonstrat ca productivitatea este sporita in acest mod.

Asadar, sa fim copii din cand in cand. Sa exploram mai mult lumea din jurul nostru. Sa invatam sa ne lasam imaginatia sa prinda aripi. Sa ne amintim sa ne jucam.

Posibil sa fim surprinsi de ceea ce vom descoperi!

 

Advertisements

One thought on “Puterea de a fi copil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s