Frica de schimbare

Zilele trecute discutam cu o colega si ii spuneam ca “nu inteleg de ce oamenii/clientii/furnizorii nu sunt deschisi spre schimbare”, respectiv nu isi schimba procedura de lucru, nu isi schimba colaboaratorii, furnizorii, chiar daca intrebati intre patru ochi niciunul nu este multumit in totalitate de colaboratorii, de furnizorii sau de procedurile actuale.

Nu vor sa schimbe nimic si cu atat mai mult nu sunt dispusi nici macar sa incerce o schimbare.

Dupa un schimb de cateva pareri si opinii am inteles ca nu este comod sa faci o schimbare.

Poti lucra cu cineva, care lucreaza haotic, care lucreaza incet, care lucreaza total diferit de tine, insa nu poti incerca sa gasesti pe cineva care sa lucreze intr-un mod care sa te ajute in dezvoltarea proiectelor tale ?

Poti lucra cu cineva care nu este flexibil, care este arogant sau care nu isi onoreaza promisiunile, dar nu poti consuma putin timp pentru a incerca altceva, pentru a conoaste un om nou?

E ca si cum ai avea geamul la sufragerie murdar, te-ai uita in fiecare dimineata afara si ai spune: “ce zi mohorata!”(chiar daca afara este foarte frumos), dar nu l-ai sterge pentru ca te-ai obisnuit si este mai comod asa.

Intr-adevar astazi este mult mai comod asa, dar totodata acumulam treptat din ce in ce mai multe frustari, care ne creaza de fapt o stare inconfortabila si incomoda.

Revenind la “frica de schimbare“. Ne este frica sa renuntam la confortul imaginat fara sa ne dam seama ca ceea ce nu suntem dispusi sa facem astazi (sa discutam la telefon cu o persoana care doreste sa vorbeasca cu noi, sa stabilim o intalnire noua, sa discutam cu un furnizor nou etc.), ne ingreuneaza zilnic sarcinile si ne consuma mult mai mult timp.

Oare daca monitorului nostru i-ar lipsi cativa pixeli si in loc de rosu si verde ar arata negru si gri nu am fi dispusi sa cumparam un monitor nou pentru ca trebuie sa descoperim cum sa folosim doua butoane in plus?

O sa-mi spuneti ca atunci cand este vorba de descoperirea unui obiect este diferit, nu este ca atunci cand descoperi un om. Cu asta pot sa fiu de acord, insa pentru mine sa descopar un om este mult mai interesant si confortabil. El imi poate raspunde, ma poate intreba, ma poate asculta si are tot timpul o poveste noua, pe cand manualul de utilizare al unui monitor este acelasi, nu ma asculta (chiar daca uneori ii vorbesc) iar intrebarile pe care mi le pune nu le inteleg.

In concluzie frica de schimbare sau de nou este de fapt dorinta noastra de a ne imagina ca ne simtim confortabil intr-un anumit mediu si de a nega starea noastra inconfortabila/incomoda.

De ce facem asta? De ce blocam orice initiativa care ne poate ajuta sa castigam timp in viitor dar folosim tocmai expresia…”Imi pare rau, nu am timp.”  ?

Eu cred ca, pana acum nu am privit lucrurile nicioadata din aceasta perspectiva.

Privind lucrurile asa, e greu sa intelegem “de ce?” insa, nu este greu sa schimbam lucrurile in bine, sa consumam putin timp astazi ca sa castim timp in viitor.

Iulia A.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s