Despre loialitate

Loyalty

Iata un cuvant cu greutate.

Intr-o lume in care conceptul de a fi loial unui principiu (pentru ca asa este corect, cu toate ca faci nota discordanta cu restul lumii), unor traditii (pentru simplul motiv ca ele si nu altele fac parte din trecutul tau istoric), unei cauze  (mai mult decat pentru urmarirea interesului propriu), unui lider (dincolo de primul obstacol real intalnit in drum), a devenit unul superfluu. Daca este asa, ce sanse sunt de a construi si consolida relatii de business bazate pe asemenea principii si idei?

Notiunile de loialitate si onoare par sa fie elemente mistice rupte din povestile cu eroi, caracteristici ale unor personaje fabuloase pierdute undeva in negura timpului, despre care putem doar sa povestim.

Oare chiar asa sa fie?

Sa ne fi cufundat intr-atat in goana nebuna a supravietuirii, incat sa fi uitat complet de ele, sa fi eliminat in totalitate un element de baza, un element atat de important?

Pana la urma in ce consta conceptul acesta invechit si cine mai este in stare sa se ghideze dupa el? Loialitatea presupune sa-ti dovedesti integritatea prin actiuni cinstite fata de o cauza, un proiect, asa numitele acte de buna credinta. Mai mult decat atat, reprezinta asumarea si respectarea cu fidelitate a unor angajamente luate, iar cel care o face este caracterizat prin onestitate si probitate. Cu alte cuvinte sa oferi ceea ce ai promis, atunci cand ai promis. Sa o faci cu devotament, nu din constrangere, sa o faci pentru ca asa e fair.

Pusa pe hartie in felul acesta, nu vi se pare ca nu mai suna atat de invechit? Asa arata de fapt normalitatea Toate cele mentionate mai sus, nu sunt, de altfel, decat practici normale de business. Cu totii cautam si la randul nostru incercam sa oferim tot ceea ce avem mai bun, sa ne asumam calitatea unor produse sau servicii prin angajamentele pe care ni le-am luat in momentul in care am semnat un contract si facem asta pentru simplul motiv ca ne respectam propria munca, ne respectam pe noi, ne respectam colegii si mai ales partenerii.

Asadar, printr-un rationament foarte simplu si logic, loialitatea nu este nimic mai mult decat o practica in business. Ea nu se cere, ci se castiga. Si se castiga prin reciprocitate. Loialitatea nu poate fi ceruta fara a oferi la schimb aceleasi valori si sentimente.

Si atunci de ce ne este atat de greu sa fim loiali? De ce ne lasam “cumparati’ atat de usor de un pret insignifiant mai mic, fara sa intelegem ce se afla in spatele acelui cost, de ce dam atat de repede inapoi cand un proiect nou scartaie, cum il uitam imediat pe cel care si-a demonstrat sprijinul fata de campania noastra?
Poate pentru ca e mai usor, dar sa nu uitm ca lucrurile cu adevarat bune si rezistente nu se obtin usor.

Un partener cu adevarat de incredere, este cel care, vorba americanilor, “will stick to his guns”. Un partener puternic este cel pe care te vei putea baza in orice imprejurare, fie ea criza economica sau de orice alta natura. Cel care indiferent de conjunctura, nu va disparea, ci din contra va fi intotdeauna doar la un telefon distanta.

Exista desigur si reversul. Nu trebuie confundata loialitatea cu o comoditate lipsita de initiativa sau o teama de schimbare. A fi loial unui partener, de exemplu, inseamna mai mult decat refuzul de a incerca ceva nou doar pentru ca ar presupune un efort suplimentar de a te informa si de a transmite la randul tau o serie de informatii. Loialitatea provenita din inertie, nu este constructiva, ea creeaza o rezistenta la schimbare si progres.

Am crezut initial, la inceputul acestei depresiuni economice majore ca acest concept al valorii si al loialitatii se va pierde total.

Realitatea a demonstrat insa contrariul. Si anume, aceea ca oamenii si companiile care au inteles si au transformat aceste principii intr-un mod de viata sanatos au supravietuit. Si nu este putin lucru.

In incheiere va propun un exercitiu de imaginatie. Incercati sa va aminiti cand v-a fost testata loialitatea ultima data, cum ati reactionat si cel mai important daca sunteti de parere ca ati procedat corect.

Si o ultima intrebare, plina de semnificatii. Cui suntem de fapt loiali?

Adina Calin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s