04_Descrierea tehnica unui produs – partea 2

Suportul se refera la materialul din care este facut un produs. In ceea ce priveste materialele tiparite exista cateva categorii de cartoane:

–         cretate

–         offset

–         cartoanele

–         microondul

–         cartonul de legatorie sau mucava

–         hartia autocopiativa

–         hartia autocolanta

–         cartoanele speciale

–         hartia reciclata

 

Cartoanele cretate sunt cel mai des utilizate in domeniul tipografic. Se folosesc pentru realizarea materialelor de promovare: afise, pliante, brosuri, flyere, wobblere etc. Permit in general toate tipurile de finisaje: plastifiere, lacuire, stantare, emboss, etc. Exista in 2 variante – DCM (dublu cretat mat) si DCL (dublu cretat lucios). Exista in mai multe variante de gramaj: 90 g/mp; 115 g/mp; 130 g/mp; 150 g/mp; 170 g/mp; 200 g/mp; 250 g/mp; 250 g/mp; 300 g/mp; 350 g/mp

 

Hartia offset se foloseste de obicei pentru coli cu antet, notess-uri, scrisori, etc. Are avantajul ca se poate scrie foarte usor pe ea cu pixul, stiloul. Hartia offset nu se poate plastifia, lacui selectiv, etc fiind o hartie poroasa. De asemenea culorile ies mult mai palide fata de dublu cretat, deoarece absoarbe mult mai multa cerneala. Pentru culorile speciale trebuie verificat pantonarul de necretate (uncoated). Exista in mai multe variante de gramaj: 70 g/mp; 80 g/mp; 90 g/mp; 100 g/mp; 120 g/mp; 140 g/mp; 170 g/mp; 190 g/mp; 250 g/mp.

 

Cartoanele sunt de mai multe tipuri GC1, GC 2, GT1, GD2. Se folosesc de obicei pentru cutii, mansoane, display-uri, etc. Au o fata cretata si una necretata, de aceea de obicei se tiparesc doar fata. Accepta majoritatea finisarilor –plastifiere, lacuire,stantare, etc. Au gramaje variate in functie de tipul de carton, insa de regula sunt peste 200 g/mp.

 

Microondulul se foloseste in general pentru cutii, ambalaje, display-uri, standuri. Se poate face fie print direct pe microondul (gen cutiile de pizza), fie se poate casera cu un alt carton (de obicei cu un DC). Exista in mai multe variante : microplaca, CO3, CO5.

 

Cartonul de legatorie sau mucavau se foloseste de obicei pentru ceiling hangere, display-uri. Nu se poate face tipar pe el. Se poate doar casera cu un alt carton. Exista in grosimi diferite: 1 mm, 1.5 mm, 2 mm, 3 mm.

 

Hartia autocopiativa se foloseste pentru facturi, chitante, contracte, acte de aderare, etc. Este o hartie care permite reproducerea, prin exercitarea unei presiuni mecanice, a textelor si imaginilor pe mai multe exemplare simultan. Exista 3 categorii de coli diferite care, utilizate impreuna, permit obtinerea mai multor exemplare:

-CB (coated back) – este folosita ca prima fila a setului, fiind exemplarul original

-CFB (coated front back) – este folosita ca fila intermediara

-CF (coated front) – este ultima fila a unui set

Exista mai multe culori : alb, roz, verde, bleu, galben.

 

Hartiile autocolante se folosesc pentru etichete, stikere. Sunt formate din 3 elemente: fata, stratul adeziv si un suport cu rol protector. Pentru stratul superior sunt folosite diferite tipuri de hartie: offset, cretate, embosate, etc. Adezivul poate fi permanent, semipermanent sau repozitionabil. Suportul protector poate avea sau nu stratii, pozitionate vertical, orizontal sau oblic.

 

Exista o gama foarte larga de cartoane speciale, principalii importatori fiind Augusta, Antalis si RPD. De obicei se folosesc pentru invitatii, felicitari, brosuri deosebite, plicuri, etc. Pentru a vedea tipurile de cartoane speciale trebuiesc consulatte mostrarele importatorilor.

 

Hartia reciclata a ajuns un trend pentru marile companii din Romania. Exista in acest moment o gama variata de hartii reciclate cele mai utilizate fiind:

-satimat green (echivalentul cartoanelor cretate); gramaje existente: 100, 115, 150, 250 si 350 g/mp

-cocoon (echivalentul hartie offset); gramaje existente: 80, 120, 160 si 300 g/mp

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s